|
|
|
|
|
|
MediPsyko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mukavaa, mutta tuhmaa – siksi suklaa himottaa
Eikä sovi unohtaa tärkeimpiä ainesosia: rasvaa ja sokeria!
|
Monet ihmiset ilmoittavat olevansa suklaa-addikteja. Yleinen selitys sille on, että suklaa sisältää psykoaktiivisia eli mielialaa kohentavia ainesosia. Monia näistä aineista on kuitenkin suurempina pitoisuuksina ruoka-aineissa, joiden vetovoima kalpenee suklaan rinnalla. Sitä paitsi maitosuklaan ja suklaapäällysteisten karamellien menekki on tummaa suklaata suurempi, vaikka tummassa suklaassa on enemmän ”addiktoivia” aineita.
”Todennäköisemmin suklaariippuvuutta aiheuttaa ristiriitainen suhtautuminen siihen”, toteaa Bristolin yliopiston professori Peter Rogers. ”Se on himottavaa, mutta sitä pitäisi syödä maltillisesti. Se on mukavaa, mutta tuhmaa. Haluamme syödä suklaata, mutta emme tohdi. Se johtaa suklaan haluamiseen, jonka itse nimeämme ”riippuvuudeksi””.
Suklaan miellyttävyys ja sen vaikutus mielialaan johtuvatkin uskottavimmin niistä ainesosista, joita siinä on eniten, sokerista ja rasvasta, sekä näiden aiheuttamista maku- ja hajuaistimuksista ja ravitsemuksellisista vaikutuksista. |
|
MediPsyko,Suosikit 11.9.2007 20:19 Lähde University of Bristol. EurekAlert. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|