|
|
|
|
|
|
MediPsyko
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viinin hapot hillitsevät hammaskariesta aiheuttavia bakteereja
|
Uusin tutkimus osoittaa, että puna- ja valkoviini hillitsevät useita suussa viihtyviä haitallisia streptokokkeja, jotka liittyvät hammaskariekseen ja joissakin tapauksissa kurkkukipuun. Kohtuullisella viinin nautiskelulla on todettu olevan sydänsairauksia ja syöpää torjuvia vaikutuksia. Viinin antibakteeriset ominaisuudet ovat olleet tiedossa jo antiikin ajoilla, jolloin viinillä hoidettiin tulehtuneita haavoja. Viinin vaikutusta suun bakteerikantaan ei ilmeisesti ole tutkittu tätä ennen. Tällä kertaa ei ole kiittäminen polyfenoleja, vaan tukahduttajina olivat erilaiset orgaaniset hapot (meripihka-, omena-, maito-, viini-, sitruuna- ja etikkahappo). Tulos oli vielä selvempi synteettisesti valmistetussa seoksissa, joten viinissä jokin ominaisuus vaimentaa happojen tehoa.
Tutkittavat viinit olivat italialainen punaviini Valpolicella Classico DOC Superiore, 2003 (pH 3.56, 13.5%) ja valkoviini Pinot Nero DOC 2003 (pH 3.82, 11.5%).
|
|
MediPsyko 25.6.2007 18:19 Lähde Antibacterial Activity of Red and White Wine against Oral Streptococci. Daglia et al. J. Agric. Food Chem.; 2007; 55(13). American Chemical Society. Kuva MrScramble cc-by-2.0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|