|
|
|
|
|
|
TeknoFys
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rasvatonta maitoa suoraan lehmästä
|
Lehmän geenistö voi antaa lehmälle luontaisen kyvyn tuottaa rasvatonta maitoa. Uusiseelantilainen Marge-lehmä on tutkijoiden mukaan juuri sellainen. Sen maidossa on vain vähän tyydyttyneitä rasvahappoja, ja vastaavasti siinä pitäisi olla paljon monityydyttymättömiä ja monotyydyttymättömiä rasvahappoja. Tietoa halutaan hyödyntää jalostuksessa, ja yksi tavoitteista on valmistaa voita, joka on hyvin leviävää jääkaappikylmänäkin. Tutkijat suunnittelevat myös lehmää, joka lypsäisi vain terveellisiä rasvahappoja sisältävää rasvaista maitoa. Niin maitotuotteisiin saataisiin makua ilman tyydyttyneiden rasvahappojen haittoja. Margen maidosta tehdyt koetuotteet maistuivat tutkijoiden mukaan hyviltä.
|
|
TeknoFys 28.5.2007 12:14 Lähde Society of Chemical Industry. EurekAlert! Kuva dogfrog cc-by-2.0 |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|