|
|
|
|
|
|
MennytAika
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muinaiset geenit nykyvehnän voimavara
|
Muinaisen vehnälajin geenit antavat vehnälle suolansietokyvyn. Geenit ovat peräisin vehnän esimuodosta (Triticum monococcum), jota risteytettiin sattumalta erääseen durumvehnälajikkeeseen 35 vuotta sitten. Nykyvehnästä geenit puuttuvat. Löydöstä saadaan kiittää sattumaa: tutkijat valikoivat sata durumvehnää kymmenien tuhansien vehnälajikkeiden joukosta. Kansainvälistä patenttia odottavat geenit Nax1 ja Nax2 estävät suolan pääsyn vehnän juuriin ja lehtiin. Yli 6 % maailman viljelysmaasta on suolaista. |
|
Flora,MennytAika 21.3.2007 21:52 Lähde EurekAlert! CSIRO Australia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|