|
|
|
|
|
|
MennytAika
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Keskiajallakin syötiin hyvin!
|
Keskiajalla arvostettiin hyvää ruokaa, vaikka mielikuvissamme aikalaiset ahmivat liian suolaista ja rasvaista mössöä.
- Yläluokalla oli varaa kunnollisiin raaka-aineisiin, toteaa myöhäiskeskiajan kulttuurihistoriaan perehtynyt tutkija Hannele Klemettilä. - Esimerkiksi monet juustot ja juustoruuat, pannukakut ja lohipiiraat ovat itse asiassa peräisin keskiajalta.
Keskiajan ruoka muistutti monella tapaa nykyistä intialaista keittiötä. Samassa ruuassa saattoi olla 16 eri maustetta. Nykyihminen tunnistaisi ruuista myös joulun maut. Mantelia käytettiin runsaasti, ja liha paistettiin usein kokonaisia ruhoina
Arkeologiset löydöt ovat usein ristiriidassa keskiaikaisten reseptien kanssa. Esimerkiksi luonnonmarjoja ja muita kasviksia syötiin enemmän kuin on luultu. Kalaa ei pidetty erityisen terveellisenä, ja vehnän ajateltiin olevan ruista terveellisempää. Keskiaikaiset käsitykset terveellisestä ruuasta eivät silti eronneet nykyaikaisista suosituksista niin paljon kuin helposti kuvitellaan.
Eri sosiaaliluokkien välillä oli ruoan suhteen suuremmat erot kuin eri maiden välillä. Pohjolan hoveissa syötiin hyvin kansainvälisesti.
Hannele Klemettilältä on ilmestynyt kirja Keskiajan keittiö. Kirjan ruokaohjeet kuvaavat pääasiassa yläluokan ruokakulttuuria, mutta mukaan on otettu myös kansanomaisia ohjeita. (Lähde)
|
|
MennytAika 8.8.2007 22:35 Lähde Elina Latvala / Finfood: Keskiaika olikin parhaimmillaan herkkusuiden paratiisi |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|